Projekt vedeckého parku TU v Košiciach počíta so 42 miliónmi eur

27.02.2013 Košice

Košice (TASR) - V areáli Technickej univerzity v Košiciach vyrastie Univerzitný vedecký park Technicom pre inovačné aplikácie s podporou znalostných technológií (UVP Technicom). Celkové výdavky na projekt s využitím eurofondov predstavujú takmer 42 miliónov eur, predpokladaný termín ukončenia je jún 2015.
Podľa aktuálnych informácií z TU je projekt v súčasnosti v záverečnom štádiu posudzovania a podpis zmluvy s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR sa očakáva v apríli 2013.
Projekt umožní tiež dostavať už rozostavanú budovu Technicom vedľa univerzitnej knižnice, ako aj vybudovať novú a skvalitniť existujúcu priestorovú a laboratórnu infraštruktúru.
Vedecký park má podporiť aktívny rozvoj aplikovaného výskumu a vývoja, inovačnej kultúry a konkurenčnej schopnosti pre zainteresované a zákaznícke produkčné organizácie výroby a služieb z verejného a podnikateľského prostredia. Má stimulovať, rozvíjať a zabezpečovať cielený aplikovaný výskum, účinný transfer znalostí, produktov a technológií medzi univerzitami, výskumnými inštitúciami a firmami v trhovom prostredí na báze vzájomne výhodnej spolupráce.
Výsledky projektu prispejú k intenzívnejšej spolupráci medzi výskumnými tímami na medziregionálnej a medzinárodnej úrovni v zmysle deklarovaného zámeru formovať EÚ ako "Inovačnú úniu". Podľa očakávaní by mal projekt vytváraním výskumnej, vývojovej a inovačnej infraštruktúry a podporou inovačného podnikania priniesť aj tvorbu pracovných miest s vyššou pridanou hodnotou.
Požadovaná výška finančného príspevku na projekt je 39,8 milióna eur, päťpercentné spolufinancovanie univerzitou predstavuje približne dva milióny eur.
 

Vyberte región